Trei numere cruciale care ne definesc Universul în care trăim

de: Andreea Cuzub
30 04. 2018
Steemkr

Legile matematice stau la baza structurii Universului. De-a lungul timpului știința a reușit să progreseze prin descifrarea modelelor din natură.

În prezent, majoritatea fenomenelor din natură pot fi explicate și încadrate în categorii și legi generale. Viteza luminii și numărul lui Avogadro sunt doar două dintre descoperirile care ne fac astăzi să înțelegem mai bine lumea în care trăim.

Viteza luminii, unitate de măsură pentru Univers

Inventarea tunului în Evul Mediu ne-a arătat că viteza sunetului este finită. Poți vedea focul unui tun înainte să auzi sunetul exploziei. După această descoperire, mai mulți oameni de știință printre care și Galileo au realizat că este posibil ca și viteza luminii să fie finită.

Galileo a făcut un experiment care ar fi putut dovedi acest lucru. Experimentul implica telescoape și oameni care îndreptau lumini unii către alții de la distanțe mari. Din păcate, din cauza tehnologiilor limitate din acea vreme, experimentul a eșuat.

În secolul al XIX-lea, însă nu mai exista această problemă. Așa au reușit cercetătorii să măsoare viteza luminii, iar Albert Michelson și Edward Morley au demonstrat că viteza luminii este independentă de direcție. Această descoperire a dus, în cele din urmă, la teoria relativității a lui Einstein.

Numărul lui Avogadro

Pentru a înțelege și a descoperi secretele chimiei a fost nevoie de două etape fundamentale. Prima este teoria atomică, care a fost descoperită de John Dalton la sfârșitul secolului al XIX-lea. Fizicianul Richard Feynman credea că teoria atomică este extrem de importantă. „Dacă ar avea loc un cataclism în care toate dovezile științifice ar fi distruse și am putea păstra doar o teorie, aceea ar fi teoria atomică”.

Cea de a doua etapă a fost descoperirea că fiecare componentă a unui obiect reprezintă o colecție de molecule identice. De exemplu, o cantitate oarecare de apă este alcătuită din molecule identice de H2O. Chimistul italian Amadeo Avogadro a lansat ideea că volumul unui gaz (la o anumită presiune și temperatură) este proporțional cu numărul de molecule, indiferent de natura gazului.

Atunci când a fost lansată, această ipoteză a fost dezaprobată în masă. Numărul lui Avogadro este numărul de atomi în 12 grame de carbon și este aproximativ șase urmat de 23 de zerouri. De asemenea, este numărul de molecule dintr-un mol, unitate de măsură folosită de chimiști pentru a exprima cantitatea unei substanțe.

Rezistența relativă a electricității și gravitației

Dacă într-o dimineață rece de iarnă ai mers pe un covor, ai observat că anumite obiecte mici s-au lipit de hainele tale. Acest lucru se întâmplă datorită electricității statice și dovedește că electricitatea este mult mai puternică decât gravitația.

Cu toate că întreaga masă a Pământului se folosește de gravitație pentru a trage un obiect în jos, cea mai mică cantitate de electricitate dă peste cap aceste eforturi. Totuși, acesta este un lucru bun.

Viața este un complex de reacții chimice și electrice, chiar și reacțiile chimice care alimentează mișcările sau procesul de digestie sunt dependente de electricitate. Dacă electricitatea ar fi mai slabă decât gravitația, lucrurile ar fi mult mai dificile. Probabil că lumea ar fi reușit să evolueze și în astfel de circumstanțe, dar ar trebui să verificăm un alt univers pentru a afla asta.